.

Ιστορία της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών

Ιστορία της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «Μοράβας»

Συγκροτήθηκε το 1919 στην Πρέβεζα υπό την VIII ΜΠ, ως 32 Σύνταγμα Πεζικού.

Από τον Φεβρουάριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου μεταφέρεται ως βοηθητικό στην Σμύρνη [2], για να λάβει αργότερα μέρος σε όλους του αγώνες του έθνους, με σημαντικές επιτυχίες και  να φτάσει μέχρι την Κιουτάχεια, κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία.

Τον Αύγουστο του 1922 το 32 Σύνταγμα Πεζικού υφίσταται οδυνηρή ήττα κοντά στο χωριό Ζιντζιρλί Κουγιού, από του Τούρκους  και διαλύεται σχεδόν ολοκληρωτικά με μόνο 350 διασωθέντες (κατά δήλωση του Λοχαγού Δ. Μανωλά) διασκορπισμένους στα γύρω υψώματα, μέχρι της άφιξης της ανεξάρτητης Μεραρχίας η οποία ανέλαβε να τους εντάξει σε ιδιαίτερο λόχο.

Αποκορύφωμα της δράσης του 32ου Συντάγματος Πεζικού, είναι η κατάληψη του ορεινού όγκου ΜΟΡΑΒΑ κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο, που άνοιξε τον δρόμο για την Κορυτσά.

Μετά την γερμανική κατοχή και την απελευθέρωση, συγκροτήθηκε ως 42 Ταξιαρχία και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις της περιόδου 1945-49. Το 1950 μετονομάζεται ξανά σε 32 ΣΠΖ (Σύνταγμα Πεζικού).

Το 1954 διαλύεται και ανασυγκροτείται ξανά το 1959 με την ονομασία 139 Ελαφρό Σύνταγμα Πεζικού (ΕΣΠ), ως επιστρατευόμενο, με έδρα την Αγία Παρασκευή Αττικής.

Το 1967 οργανώνεται από το 139 Ελαφρό Σύνταγμα Πεζικού(ΕΣΠ) το 32 Σύνταγμα Πεζοναυτών, με οργανικές μονάδες τα τρία τάγματα Πεζοναυτών (δηλ. 505,521, και 575).

Τον Αύγουστο του 1974, αναδιοργανώθηκε και προικοδοτήθηκε, με όπλα υποστηρίξεως μάχης και ΔΜ, ενώ το 1976 εντάσσεται  υπό την “Διοίκηση Καταδρομών” του ΓΕΣ

Το 1988 με την αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων, το 32 Σύνταγμα Πεζοναυτών, συγκροτήθηκε σε 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, με την σημερινή της μορφή.

Το 2005  η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και η 1η Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών, υπάγονται στη Ιη Μεραρχία Πεζικού του Β’ Σώματος Στρατού. [4]

Έμβλημα των Μονάδων Πεζοναυτών:

Το έμβλημα μαζί με τα επιράμματα ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ είχε καθιερωθεί από το ΓΕΣ για τις αντίστοιχες Μονάδες από το έτος 1971. Μαζί όμως με τον μπερέ μπλε χρώματος θεωρείται ως έμβλημα των Ειδικών Δυνάμεων από το έτος 1976, εποχή που οι Μονάδες Πεζοναυτών εντάχθηκαν οργανικά στη Διοίκηση Καταδρομών.

Είναι σχήματος μεσαιωνικής ασπίδας μπλε χρώματος και η παράσταση πάνω σε αυτό συμβολίζει το αρχαίο πλοίο ΑΡΓΩ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον μυθικό ηρώα Ιάσονα, γιο του βασιλιά της Ιωλκού Αίσονα, κατά την Αργοναυτική Εκστρατεία του στη Μαύρη Θάλασσα για την αρπαγή του χρυσόμαλλου δέρατος από τη μυθική Κολχίδα.

Η επιχείρηση αυτή θεωρείται ως η πρώτη αμφίβια στην Ελληνική Μυθολογία. Οι δύο λέξεις στην κορυφή του εμβλήματος ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ αποτελεί τμήμα της φράσης «Θαρσείν χρή ταχ΄ αύριον έσετ΄ άμεινον», που σημαίνει «Πρέπει να έχετε θάρρος ίσως αύριο να είναι καλύτερα» τη φράση αυτή είπε η θεά Αθηνά, δια του στόματος του πολυμήχανου Οδυσσέα, στους Έλληνες που πολιορκούσαν την Τροία, όταν αυτοί ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους, με αποτέλεσμα να εμψυχωθούν και να την καταλάβουν με την καταδρομική επιχείρηση ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ.

Πηγές:

Γενικό Επιτελείο Στρατού
[2]Ιστορία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
[3] Στρατιωτική Επιθεώρηση (Τευχ. Ιούλ-Αυγ. 2009)
[4]Βελισάριος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s