.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου «βυθίζουν» την «Ολυμπιας»

Λονδίνο 18 Απριλίου 2012

Επρόκειτο να αποτελέσει μια λαμπρή επίδειξη της Βρετανικής μεγαλοπρέπειας σε συνδυασμό με ένα ισχυρό σύμβολο της αρχαίας ελληνικής δύναμης.
Σύμφωνα με άκρως απόρρητα σχέδια, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου είχαν την ιδέα να μεταφέρουν την Ολυμπιακή φλόγα πάνω στο αντίγραφο της τριήρους Ολυμπιάς, ένα αρχαίο ελληνικό πολεμικό πλοίο που έδειξε το σθένος του στη μάχη της Σαλαμίνας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας στην 480ΠΧ.

Με βάση το σχέδιο, η βάρους 70 τόνων Ξύλινη τριήρης, αποτελούμενη από 170 από τους καλύτερους κωπηλάτες θα έπλεε στον ποταμό Τάμεση, στις 27 Ιουλίου, την ημέρα της τελετής έναρξης.

Δυστυχώς όμως το σχέδιο ανατράπηκε μιας και οι διοργανωτές ανησυχούν ότι το θέαμα της Ολυμπιάδας κατά μήκος του Τάμεση θα αποδειχθεί πολύ δημοφιλής, προκαλώντας κίνδυνο για την ασφάλεια των θεατών με κίνδυνο αρκετοί από αυτούς να πέσουν και στο νερό από τις γέφυρες του Λονδίνου.

Η απόφαση αυτή πυροδότησε μια σειρά διπλωματικών αντιδράσεων από την ελληνική κυβέρνηση και εξόργισε τον ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Σε email o, Martin Green, επικεφαλής των τελετών για τη διοργάνωση του Λονδίνου, είπε ότι υπήρχαν «σοβαρές ανησυχίες» των μεταφορών του Λονδίνου και των σωμάτων ασφαλείας ότι η τριήρης θα δημιουργήσει συνωστισμό κατά μήκος του Τάμεση, «Είναι σαφές ότι ένα πλοίο, όπως η τριήρης, όπως και η φλόγα, έχουν την ικανότητα να συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό θεατών και είναι ένα ρίσκο που δεν είναι σε θέση να λάβουν αυτή τη στιγμή,» είπε στο e-mail του ο κ. Green, με βάση τους Financial Times.

Η αμερικάνικη εταιρεία εκθέσεων και ψυχαγωγίας “International Advantage Corporation (IAC), που είχε αναλάβει την  χρηματοδότηση  με το ποσό των € 350.000 για τον ανασχεδιασμός της τριήρους, δήλωσε ότι η απόφαση του να εγκαταλείψει το ρόλο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήρθε από το πουθενά και εξετάζει την λήψη δικαστικών μέτρων.

Το τελευταίο ταξίδι για την τριήρη ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004 αλλά η Advantage δήλωσε ότι είχε ήδη δαπανήσει € 150.000 για τις εργασίες ανακαίνισης, ώστε το σκάφος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην τελετή έναρξης του Λονδίνου. Συμφώνησε επίσης με τον ελληνικό πολεμικό ναυτικό, υπό την ιδιοκτησία του οποίου τελεί το πλοίο, να φέρει την τριήρη στις ΗΠΑ το 2013, υπό την χορηγία αρκετών αμερικάνικών εταιριών.

Η απόρριψη της τριήρους από τα σχέδια για την μεταφορά της φλόγας όμως ξεκίνησε μια διπλωματική διαμάχη μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ο Υπουργός αναμένεται να κάνει επίσημη καταγγελία για το θέμα αυτό προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Λόρδο Κόε, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής και τον Μπόρις Τζόνσον, δήμαρχο του Λονδίνου.

«Η ακύρωση έχει μια δυσάρεστη έκπληξη για μας» δήλωσε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, -ιδιοκτήτης το πλοίου-, ακύρωσε την προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα εκδήλωση παράδοσης της φλόγας πάνω στην τριήρη, στην οποία είχαν προσκληθεί αρκετοί Βρετανοί εκπρόσωποι. Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει η εκδήλωση μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις.

 Το πλοίο θα ήταν η μόνη επίσημη ελληνική συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου, εκτός από την συμμετοχή της ομάδας των αθλητών, καθώς οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να υποστηρίξει άλλες εκδηλώσεις σχετιζόμενες με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 Σήμερα το πλοίο στεγάζεται στο Ελληνικό ναυτικό μουσείο, μετά από την χρήση τους στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Μετά από το θέαμα της τελετής έναρξης του Πεκίνου σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια, οι διοργανωτές του Λονδίνου νιώθουν ιδιαίτερη πίεση στην οργάνωση μιας εντυπωσιακή τελετή έναρξης στο Λονδίνο. Μάλιστα, γνωρίζοντας ότι όλος ο κόσμος θα παρακολουθεί, η κυβέρνηση διπλασίασε πρόσφατα το προϋπολογισμό για τις τελετές σε £ 80,000,000 αλλά το θέαμα της ελληνικής τριήρους να πλέει τον Τάμεση είναι ένα θέαμα που Λονδρέζοι μάλλον δεν θα δουν ποτέ.

Πηγή:Financial Times
Φωτογραφίες: Περιπλανώμενος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s