.

Δεν μπορούμε να εμπεδώσουμε φυσιολογική επικοινωνία με την Ελλάδα

Λύση στο όνομα, χωρίς να θίγονται ζητήματα εθνικής ταυτότητας επιθυμεί η ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον Νίκολα Γκρουέφσκι.«Θέλουμε να υπάρξει λύση για το όνομα. Η λύση αυτή μπορεί να είναι συμβιβασμός, όχι, όμως, υπαγόρευση δια της οποίας θα μεταβληθεί η εθνική μας ταυτότητα (…). Θέλουμε λύση δια της οποίας θα εξομαλύνουμε τις σχέσεις με τον νότιο γείτονά μας, ταυτόχρονα όμως είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιθυμούμε λύση που δεν θα είναι επιζήμια για τα εθνικά και κρατικά μας συμφέροντα» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε επερώτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι τον τελευταίο χρόνο δεν υπάρχει ιδιαίτερη επικοινωνία με την Ελλάδα.

«Με εξαίρεση τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την 1η Μαρτίου, σχεδόν επί ένα χρόνο δεν μπορούμε να εμπεδώσουμε φυσιολογική επικοινωνία με την Ελλάδα εξαιτίας του ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα», είπε ο κ. Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι «αυτό πιθανότατα είναι το άλλοθί τους για την έλλειψη επικοινωνίας».

«Στη γειτονική Ελλάδα υπάρχει προεκλογική εκστρατεία και μέχρι την ολοκλήρωσή της δεν μπορεί να διασφαλιστεί εκεί κάποιος συνομιλητής για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μετά την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας, και εφόσον στην άλλη πλευρά υπάρξει βούληση και ενδιαφέρον, όπως συνέβη στο παρελθόν, εμείς είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε και να αναζητήσουμε λύση, όχι, όμως, και να δεχθούμε μονομερή υπαγόρευση που θα ταπεινώσει τον λαό μας και η οποία, λύνοντας ένα ζήτημα, θα ανοίξει άλλο, πλήττοντας κάτι για το οποίο έχουν χαθεί αιώνες και χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ζωές στη Μακεδονία», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

Σχετικά με την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη «με μια παράνομη παρεμπόδιση εκ μέρους της Ελλάδας, όπως απέδειξε και η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο σαφώς εκτίμησε ότι η Μακεδονία ουδέποτε παραβίασε τη Συμφωνία που υπεγράφη το 1995 και ότι συζητούσε διαρκώς με καλή βούληση ώστε να βρεθεί λύση».

Πηγή: 24h NewsRoom

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s