.

Η στρατηγική της Τουρκίας στη μεταβατική περίοδο

Η Τουρκία είναι μία αναδυόμενη μεγάλη δύναμη. Δεν έχει ακόμη γίνει μεγάλη δύναμη για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου των περιορισμένων ινστιτούτων για τη διαχείριση των περιφερειακών υποθέσεων, της πολιτικής της βάσης που δεν είναι ακόμη προετοιμασμένη να δει την Τουρκία ως μία κυρίαρχη δύναμη ή να υποστηρίξει παρεμβάσεις στην περιφέρεια, και της περιφέρειας που δεν είναι ακόμη προετοιμασμένη να δει την Τουρκία ως μία ευεργετική, σταθεροποιητική δύναμη. Η Τουρκία μόλις έχει ξεκινήσει να κάνει όλα αυτά τα βήματα.

O George Friedman είναι στρατηγικός αναλυτής του Stratfor

Προς το παρόν, η στρατηγική της Τουρκίας είναι σε μία μεταβατική περίοδο. Πλέον δεν είναι κλειδωμένη στην ψυχροπολεμική περίοδο, ως ένα απλό μέρος ενός συστήματος συμμάχων, ούτε όμως έχει οικοδομήσει τις βάσεις για να γίνει μία ώριμη περιφερειακή δύναμη. Δεν μπορεί να ελέγξει την περιοχή και δεν μπορεί απλά να αγνοήσει τα συμβάντα. Η περίπτωση της Συρίας είναι διδακτική. Δεν υπάρχει διεθνής συνασπισμός, προετοιμασμένος να κάνει βήματα, ώστε να σταθεροποιήσει τη Συρία. Επομένως, η Άγκυρα έχει ακολουθήσει μία στάση όπου αποφεύγει να αναλάβει δράση, αλλά κρατάει τις επιλογές της ανοικτές εάν η κατάσταση γίνει αναπόφευκτη για την Τουρκία.     

Όταν εξετάζουμε τη συνολική περιφέρεια της Τουρκίας, βλέπουμε αυτή τη μεταβατική εξωτερική πολιτική σε λειτουργία, είτε στην περίπτωση του Ιράκ είτε στον Καύκασο. Σχετικά με το Ιράν, αποφεύγει να γίνει μέρος του αμερικανικού συνασπισμού, ενώ ταυτόχρονα αρνείται να υπερασπιστεί την ιρανική θέση. Η Τουρκία δεν έχει δημιουργήσει μία περιφερειακή εξισορρόπηση ισχύος, όπως θα έκανε μία ώριμη περιφερειακή δύναμη. Αντί αυτού, έχει δημιουργήσει μία τουρκική εξισορρόπηση ισχύος, υπό την έννοια ότι η τουρκική δύναμη ισορροπεί ανάμεσα στην υποταγή στις ΗΠΑ και στην αυτοπεποίθηση της αυτονομίας. Αυτή η περίοδος εξισορρόπησης για μία αναδυόμενη δύναμη είναι προβλέψιμη. Οι ΗΠΑ πέρασαν από μία όμοια φάση ανάμεσα στο 1900 και τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φαινομενικά, η Τουρκία έχει δύο κύρια εσωτερικά ζητήματα να διευθετήσει, καθώς κινείται μπροστά. Λέμε «καθώς κινείται προς τα εμπρός», γιατί κανένα κράτος δε λύνει όλα τα εσωτερικά του προβλήματα, πριν διεκδικήσει έναν μεγαλύτερο διεθνή ρόλο. Ένα από αυτά είναι η ένταση ανάμεσα στα κοσμικά και θρησκευτικά στοιχεία της κοινωνίας της. Αυτό είναι τόσο μία εσωτερική ένταση όσο και ένα περιστασιακό θέμα εξωτερικής πολιτικής, ειδικά στο πλαίσιο του ριζοσπαστικού ισλαμισμού, όπου κάθε σημάδι ισλαμικής θρησκοληψίας μπορεί να ξυπνήσει μη ισλαμικές δυνάμεις και να αλλάξει τη συμπεριφορά προς την Τουρκία. Το άλλο είναι το κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία, όπως εκδηλώθηκε από τη μαχητική ομάδα του PKK.  

Το πρώτο πρόβλημα είναι ενδημικό, στις περισσότερες κοινωνίες αυτές τις ημέρες. Επίσης, ορίζει την εσωτερική αμερικανική πολιτική σκηνή. Είναι κάτι με το οποίο τα έθνη είναι αναγκασμένα να ζήσουν μαζί. Το πρόβλημα του PKK, ωστόσο, είναι μοναδικό. Το κουρδικό θέμα τέμνει με άλλα περιφερειακά θέματα. Για παράδειγμα, το ερώτημα για το μέλλον του Ιράκ, εμπεριέχει την έκταση της αυτονομίας που θα απολαμβάνει η κουρδική περιοχή του Ιράκ, που θα είχε επίδραση στους Κούρδους της Τουρκίας.     

Η Τουρκία είναι ήδη επιφυλακτική στις συριακές και ιρανικές προσπάθειες περιορισμού της Τουρκίας, μέσω της κουρδικής πολεμικότητας. Όσο πιο πολύ ισχυροποιείται η Τουρκία, τόσο πιο άβολα θα αισθάνονται κάποιοι στην περιοχή, και αυτό ουσιαστικά αυξάνει την ευπάθεια της Τουρκίας σε εξωτερικές παρεμβάσεις.

Πηγή: Stratfor μέσω 24Η
Φωτογραφίες: KurdishGlobe, Stratfor, 24h BusinessInsider

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s