.

Αμερικανική Βάση Πεζοναυτών στην Αυστραλία – Λάθος απόφαση

Ο πρώην φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Αυστραλίας Malcolm Fraser χαρακτήρισε ως λάθος την αμερικάνικη βάση πεζοναυτών στο Darwin. Επισήμανε επίσης ότι αυτή η εικόνα δουλοπρέπειας της Αυστραλίας έναντι των ΗΠΑ παρεμποδίζει τους δεσμούς της πρώτης με την Ασία.  

Χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα σε επίσημο έγγραφο αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις της Αυστραλίας με την Ασία ο κος Frases κατέκρινε την υποταγή της Αυστραλία στις ΗΠΑ ως προϊόν εσφαλμένων υποθέσεων αναφορικά με την θέση των ΗΠΑ ως εγγυήτριας δύναμης στην ασφάλεια.

“Πάνω από 20 χρόνια τώρα, δίνουμε την εντύπωση ότι κάνουμε αυτό που ζητάει η Αμερική”, αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Fraser και συνεχίζει:

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Malcolm Fraser
Φωτογραφία Justin McManus

“Έχουμε μάθει να πιστεύουμε ότι η ασφάλεια μας μπορεί να διασφαλιστεί εάν κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να κερδίζουμε βαθμούς καλής συμπεριφοράς από τις ΗΠΑ. Αυτή είναι μια λανθασμένη υπόθεση. [..] Καμία χώρα δεν μπορεί να κερδίσει βαθμούς καλής συμπεριφοράς έναντι των μεγάλων δυνάμεων. Οι μεγάλες δυνάμεις ακολουθούν το δικό τους εθνικό συμφέρον και εμείς θα έπρεπε να ακολουθήσουμε το δικό μας”  

Ο κος Fraser είναι ιδιαίτερα επικριτικός στην ανάπτυξη αμερικανών πεζοναυτών στα βόρεια της χώρας, ισχυριζόμενος πως η ενέργεια αυτή θα τροφοδοτήσει ανησυχίες στην κινεζική πλευρά για μια ενδεχόμενη πολιτική περιορισμού της. Απορρίπτει επίσης τις απόψεις των εργατικών αλλά και της κυβέρνησης Ομπάμα  ότι ο αριθμός των Αμερικανών πεζοναυτών δεν είναι ικανός ώστε το μέρος που καταλαμβάνουν να χαρακτηρισθεί ως “βάση”. “O ισχυρισμός ότι η ύπαρξη 2,500 στρατιωτών δεν αποτελεί βάση είναι ανόητος” συνεχίζει ο κ. Fraser

“Σε στρατιωτικούς όρους η βάση δεν χρειάζεται να είναι τα τούβλα και τα κτίρια”, και συνεχίζει, “εάν 2,500 στρατιώτες εγκατασταθούν σε ένα μέρος με απλά λόγια το μέρος αυτό αποτελεί την βάση αυτών των στρατιωτών. Επομένως μιλάμε για βάση.[…] Το να λέμε ότι απλά είναι περαστικοί είναι απατηλό και παραπλανητικό. Στέλνει το λάθος μήνυμα όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Ινδονησία.

Σε δήλωση του σε εφημερίδα, είπε πως ήταν ανήσυχος πως η Αυστραλία θα χάσει περισσότερο από την ανεξαρτησία της στην Ασία εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μετατρέψουν τα νησιά Coco σε βάση για τα μη – επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης όπως αναφέρθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Washington Post

Η Αυστραλιανή πρωθυπουργός Julia Gillard σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών εξέδωσε ένα έγγραφο πέρυσι με τίτλο:  “Η Αυστραλία στον Αιώνα της Ασίας”

Ο κος Fraser δήλωσε πως αποφάσισε να δημοσιεύσει τις απόψεις του μετά από την παρουσία των Πεζοναυτών στο Darwin και τα νέα για τα νησιά Coco.  Κατά την κατάθεση του εγγράφου δήλωσε πως δεν είναι κατά της συμμαχίας με τις ΗΠΑ αλλά υπέρ της ανεξαρτησίας της Αυστραλίας.  

Στην εκτίμηση που έκανε αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει η Αυστραλία στο μέλλον δήλωσε πως “η χώρα (Αυστραλία) θα πρέπει με βάση την ιστορία της και την εξάρτηση της από την Βρετανία προ του ΒΠΠ είχε την εντύπωση ότι η Βρετανία θα ήταν σε θέση να διασφαλίσει την ασφάλεια του μέλλοντος των Αυστραλών κάτι το οποίο (γράφει) δεν έγινε μιας και σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης θα ήταν τόσο απασχολημένη και γεμάτη υποχρεώσει που θα ήταν αδύνατο να βοηθήσει. “

Πηγή άρθρου: The Sydney Morning Herald
Πηγή φωτογραφίας http://m.ruvr.ru

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s