.

26 Απριλίου 1941. Operation Hannibal – Η Κατάληψη του Ισθμού από τις Γερμανικές Δυνάμεις

Είναι λίγο μετά το χάραμα της 26ης Απριλίου και Γερμανοί αλεξιπτωτιστές πέφτουν στην νότια πλευρά της γέφυρας που φυλασσόταν από μερικά άρματα ελαφρού τύπου της 4ης των Ουσάρων καθώς και μερικά Bofort των Νεοζηλανδών.Η μάχη που ακολούθησε ήταν χαοτική και οι γερμανοί που κατέλαβαν  το ανατολικό τμήμα της πόλης κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάμψουν την αντίσταση των συμμαχικών δυνάμεων της Κορίνθου.

Οι πυρκαγιές από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς πολλές, και ανάμεσα σε αυτές και η φωτιά στα δύο τραίνα στον σταθμό εκ των οποίων το ένα ήταν νοσοκομειακό. Ο αριθμός των θυμάτων ήταν επίσης μεγάλος.

Ο μύθος της καταστροφής της γέφυρας του Ισθμού.

Στην γέφυρα είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά ώστε να αποτραπεί  η διέλευση των Γερμανικών στρατευμάτων.  Μέσα σε λίγα λεπτά οι γερμανοί κατάφεραν να αποσυνδέσουν  τους μηχανισμούς και  μαζέψουν όλα τα εκρηκτικά στην μέση της γέφυρας. Την στιγμή εκείνη οι σύμμαχοι οργανώνουν αντεπίθεση με αποτέλεσμα να απωθήσουν τους γερμανούς μηχανικούς που δούλευαν επάνω στην γέφυρα. Λίγο αργότερα σημειώνεται μι ισχυρή έκρηξη η οποία καταστρέφει την γέφυρα, τους γερμανούς αλεξιπτωτιστές αλλά και τον πολεμικό ανταποκριτή που ήταν επάνω της.

Γερμανοί Αλεξιπτωτιστές πάνω στην γέφυρα

Το πώς καταστράφηκε η γέφυρα παραμένει αδιευκρίνιστο . Η ιστορία αναφέρει πως δύο βρετανοί αξιωματικοί κατάφεραν να προκαλέσουν έκρηξη πυροβολώντας από   μακριά με τα τυφέκια τους. (αργότερα, για την ενέργεια τους αυτή τιμήθηκαν και με τον Στρατιωτικό Σταυρό). Άλλες πηγές αναφέρουν ότι μια ριπή από τα Bofors προκάλεσε την έκρηξη. Υπάρχουν επίσης και αναφορές για ελεύθερους σκοπευτές που πυροβόλησαν τα εκρηκτικά που είχαν παρατηθεί στην μέση της γέφυρας.

Παρόλο όμως που η γέφυρα καταστράφηκε οι γερμανοί κατάφεραν να φτιάξουν μια πρόχειρη μέχρι το τέλος της ημέρας.

Η πρόχειρη κατασκευή των Γερμανών

Από  τότε η γέφυρα ανατινάχθηκε μία φορά ακόμα από τους ίδιους τους κατακτητές το 1944  όπως φαίνεται και από το παρακάτω video

Βιβλιογραφία:

  1. Beevor, A (2005) Crete The Battle and the Resistance , Hodder Hb; Fourth Impression edition. UK
  2. Ημερολόγιο Πρίγκηπος Πέτρου (1997). Ημερολόγια Πολέμου  Αθήνα , Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν

Πηγές / Φωτογραφίες:

  1. FELDGRAU.Net – User Name: Tigre
  2. ΕΡΤ- Archives via Youtube – user DOADIM

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s