.

ΗΠΑ-Πεζοναύτες: Η στρατηγική τους για τα οχήματα!

Τα βασικά σημεία της στρατηγικής του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ για τον στόλο τροχοφόρων οχημάτων που διαθέτει, έγιναν πρόσφατα γνωστά.

Το Σώμα θα συνεχίσει την οριστικοποίηση των επιχειρησιακών και τεχνικών προδιαγραφών για τα 5.500 διακλαδικά ελαφρά τακτικά οχήματα (JLTV: Joint Tactical Light Vehicle), τα οποία πρόκειται να αρχίσει να προμηθεύεται από το 2017. Ταυτόχρονα όμως θα αρχίσει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των υψηλής κινητικότητας, πολλαπλής χρήσης τροχοφόρων οχημάτων (HMMWV: High Mobility Multi-Purpose Wheeled Vehicle) που διαθέτει.

Μάλιστα από τα τέλη του 2013 θα αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου για τον εκσυγχρονισμό των HMMWV στους τομείς της ασφάλειας, των επιδόσεων και της κινητικότητας ώστε να παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με πηγές του Σώματος, η διαδικασία δεν θα είναι μία τυπική ανακατασκευή των HMMWVs αλλά περισσότερο μία τροποποίηση τους. Όλα τα οχήματα HMMWV του Σώματος που επιστρέφουν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν θα υποβληθούν σε επιθεώρηση και αντικατάσταση όπου απαιτείται («Inspect and Repair Only As Necessary –IROAN»), και στη συνέχεια 5.500 από αυτά θα πωληθούν σε ενδιαφερόμενους χρήστες ή θα εκποιηθούν.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο στόλος των HMMWV του Σώματος θα μειωθεί από τις 24.000 οχήματα που είναι σήμερα στις 18.500 τα επόμενα χρόνια, ενώ από το 2017, όπως αναφέρθηκε, θα αρχίσουν να εισάγονται σε υπηρεσία τα JLTV.

Σε ότι αφορά τα MRAP (Mine-Resistant, Ambush Protected Vehicles), το Σώμα προτίθεται να διατηρήσει σε υπηρεσία 2.600 οχήματα (ο αριθμός μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις) από τα 4.050 που διαθέτει σήμερα και τα οποία βρίσκονται ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν και αλλού. Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό θα διατηρηθούν σε υπηρεσία οι τύποι Force Protection International Cougar κατηγορίας I (4×4) & II (6×6), Buffalo κατηγορίας ΙΙΙ και Oshkosh MATV συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων τους ασθενοφόρου και εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Ας σημειωθεί ότι από το 2001 μέχρι σήμερα ο αριθμός των τροχοφόρων οχημάτων του Σώματος αυξήθηκε κατά 200% ενώ το μέσο βάρος τους κατά 75% λόγω των αυξημένων απαιτήσεων προστασίας. Ειδικά τα MRAP λόγω βάρους και όγκου ουσιαστικά έφτασαν τα πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων του Αμερικανικού ναυτικού «στα όρια τους» καθώς εξαντλούσαν τους διαθέσιμους χώρους φόρτωσης.
Πάντως η σχεδιαζόμενη μέχρι το 2017 μείωση του προσωπικού του Σώματος από 202.000 σε 182.000 άτομα εικάζεται ότι θα μειώσει και το μέγεθος του στόλου τροχοφόρων οχημάτων.

Πηγή: Defence-point.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s