.

ΤΑΜΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ K – Εκπαίδευση χειμερινού ορεινού αγώνα.

Του Γιάννη Μακανίκα (Έφεδρου Πεζοναύτη)

Η επιβίωση, η διαβίωση και η εκπαίδευση σε αντικείμενα χειμερινού ορεινού αγώνα, είναι από τις βασικότερες και τις πιο απαιτητικές ασκήσεις των μονάδων πεζοναυτών, όπως και όλων των  σχηματισμών των Ειδικών Δυνάμεων.

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι, η εξοικείωση και η εκπαίδευση του μαχητή στην επιβίωση και τις επιχειρήσεις υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε χιονοσκεπείς ορεινές περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Αρχικά, στο σημείο που στρατοπεδεύει η μονάδα, οι πεζοναύτες ξεκινούν με το να στήσουν τα – ειδικά σχεδιασμένα για συνθήκες ψύχους -ατομικά τους αντίσκηνα. Για τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να διανυκτερεύσουν μέσα σε αυτά. Η ένδυση τους περιλαμβάνει, αδιάβροχα τύπου “GoreTex”, ειδικού τύπου άρβυλα, που τους προστατεύουν από τα κρυοπαγήματα λόγω της πολυήμερης παραμονής τους στο χιόνι, θερμο-εσώρουχα, γάντια κλπ.

Κατά την εγκατάσταση της μονάδος στο σημείο υλοποιούνται όλες οι καθημερινές της δραστηριότητες της, όπως ακριβώς γίνεται και κατά την παραμονή της  στο στρατόπεδο, (τηρείται γραφείο κινήσεως, σύστημα υποστήριξης και ανάπτυξης ΔΜ καθώς και σχέδιο ασφαλείας κλπ).

Τα πρώτα στάδια εκπαίδευσης του  έλληνα πεζοναύτη περιλαμβάνουν τον ορθό τρόπο στησίματος του αντίσκηνου, έτσι ώστε να προστατεύεται όσο το δυνατόν καλύτερα από τα διάφορα καιρικά φαινόμενα (ανέμους, καταιγίδες, καθώς και εναλλαγές θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας,- λόγω της αντανάκλασης του ήλιου κλπ).

Αφού ο μαχητής έχει εξασφαλίσει τα θέματα της διαμονής του, ξεκινά την εκπαίδευση του με πρώτο και  βασικότερο αντικείμενο τις μεθόδους επιβίωσης και διαβίωσής του, στην ύπαιθρο σε συνθήκες ψύχους.

Η επιβίωση του, αλλά και η διατήρηση της επιχειρησιακής του ετοιμότητας  κάτω από δυσμενείς συνθήκες και κυρίως σε χιονοσκεπείς περιοχές εγκυμονούν πολλούς κινδύνους. Αυτούς τους κινδύνους ο πεζοναύτης πρέπει να κατανοήσει έτσι ώστε να είναι ικανός, όχι μόνον να προβλέπει οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει, αλλά παράλληλα, να είναι και έτοιμος να λύσει όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί. Και αυτό, θα πρέπει να το επιτύχει αφού μάθει να ξεπερνά την σωματική και ψυχική πίεση που ενδέχεται να καταβάλουν αυτόν η τους συναδέλφους του λόγω των υφιστάμενων συνθηκών.  Επομένως, από πλευράς επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας είναι υψίστης σημασίας η άριστη προετοιμασία και εκπαίδευση του πεζοναύτη κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Ο πεζοναύτης μαθαίνει να επιλέγει και να εντοπίζει το ιδανικό μέρος που θα καταλύσει σε περίπτωση ανάγκης αλλά και την κατασκευή αυτοσχέδιου καταφυγίου- μια αρκετά σύνθετη υπόθεση. Η επιλογή του σημείου και η κατασκευή του καταφυγίου θα πρέπει να γίνονται κάτω από πίεση του χρόνου ενώ παράλληλα θα πρέπει να πληρούνται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα το κάνουν ασφαλές από πλευράς παράλλαξης, προφύλαξης και διαμονής (στην οποία περιλαμβάνονται βασικές αρχές διαβίωσης όπως δημιουργία πυρράς εξασφάλιση πόσιμου νερού για τις βασικές ανάγκες κλπ).

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των πεζοναυτών ξεκινά με την φυσική άσκηση στο πρώτο φως τις ημέρας, και περιλαμβάνει  πέραν της εκμάθησης διαβίωσης μια ευρεία γκάμα θεμάτων όπως, στίβος τοπογραφίας σε χιονοσκεπής περιοχές , πορεία και βολές στο χιόνι, κινήσεις περιπόλων, κατασκευή καταλυμάτων ευκαιρίας (χιονότρυπες κ.α.) ή προπαρασκευασμένων (π.χ. καταφύγιο shelter με κλαδιά και αδιάβροχο πόντζο) αλλά και κατασκευή αυτοσχέδιων παγίδων.

Η εκπαίδευση αρκετές φορές συνεχίζεται και κατά την διάρκεια της νύχτας, μιας και ο μαχητής πρέπει να είναι ικανός να εφαρμόζει όλα όσα έχει διδαχτεί την ημέρα σε συνθήκες σκότους με τον ίδιο βαθμό αποτελεσματικότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση και εξοικείωση του προσωπικού σε  χιονοδρομίες (σκι, ορεινή πεζοπορία με χρήση γκραμπον) καθώς οι Ειδικές δυνάμεις κατά καιρούς συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε ορεινές και χιονοσκεπής περιοχές.

Με το πέρας της άσκησης οι πεζοναύτες είναι πλέον ικανοί να επιχειρούν και να ενεργούν με σύνεση και αποφασιστικότητα αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες όπου και όποτε αυτό τους ζητηθεί.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Photo slideshow : Γενικό Επιτελείο Στρατού / Μάξιμος Καβαλεράτος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s