.

Συνεκπαίδευση Αλβανικού Στρατού με Βρετανούς πεζοναύτες (photos)

Στην παλαιά βάση σοβιετικών υποβρυχίων στον Αυλώνα ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση των Βρετανών Πεζοναυτών με δυνάμεις του Αλβανικού Στρατού. Η άσκηση “Αλβανικός Λέων” αποτελεί μέρος της γενικής άσκησης που διεξήγαγαν οι Βρετανικές Δυνάμεις στην Μεσόγειο με την ονομασία Cougar 2012.   

Το σενάριο της άσκησης – η οποία περιελάμβανε πάνω από 3,000 προσωπικό των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και 5 πλοία του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού – περιείχε και συνεργασία με άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Αλβανία.

Σκοπός της άσκησης ήταν η, από κοινού, αντιμετώπιση και ανακατάληψη εχθρικής περιοχής, προώθηση ομάδων αναγνώρισης μακράς εμβέλειας και εκκένωση πολιτικού προσωπικού διά θαλάσσης.

Βρετανοί αξιωματικοί, περιέγραψαν με τα καλύτερα λόγια το πεδίο εκπαίδευσης, μία παλαιά σοβιετική βάση υποβρυχίων κοντά στον λιμάνι του Αυλώνα, μιας και παρέχει πολύ μεγάλες δυνατότητες για αμφίβιες επιχειρήσεις. Αξιοσημείωτο δε, είναι και η ύπαρξη του εργοστασίου κατασκευής όπλων βιολογικού και χημικού πολέμου το οποίο μέσα σε μία έκταση 5,500 τετραγωνικών χιλιομέτρων  περιλαμβάνει πάνω από 100 κτίρια και αμέτρητες οχυρωματικές εγκαταστάσεις και καταφύγια.

Σχολιάζοντας την έκβαση της άσκησης από πλευράς επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας οι αξιωματικοί δήλωσαν ευχαριστημένοι για το αποτέλεσμα αφού μέσα σε 3 ημέρες κατάφεραν να ολοκληρώσουν δύο νυχτερινές επιδρομές, να προωθήσουν ομάδες αναγνώρισης σε βάθος 177 χιλιομέτρων, αλλά και να φέρουν εις πέρας μη-στρατιωτικού τύπου άσκηση εκκένωσης του προσωπικού της Βρετανικής πρεσβείας και φυγάδευσής του δια θαλάσσης.  

Ο τερματισμός της άσκησης “Αλβανικός Λέων” στα τέλη του Νοεμβρίου θα σηματοδοτήσει το πέρας της άσκησης Cougar 2012 και την επιστροφή των Βρετανικών Δυνάμεων στη βάση τους.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πηγή: Βρετανικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης
Φωτογραφίες:  Petty Officer (Photographer) Sean Clee, Crown Copyright/MOD 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s