.

Εγκαίνια έκθεσης στο Βυζαντινό Μουσείο «Συνάντηση με το Βυζάντιο» του Λευτέρη Ολύμπιου

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 20.00 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Συναντώντας το Βυζάντιο» του Λευτέρη Ολύμπιου.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ζωγραφική του Λευτέρη Ολύμπιου κινείται γύρω από δύο κεντρικούς άξονες: έναν ιστορικό που σχετίζεται κυρίως με την Κύπρο, την πατρίδα του, και έναν πολιτικό. Γύρω από αυτούς δημιουργεί, και αποδίδει με το έργο του ιδέες, νοήματα, προσωπικά βιώματα.

Σε μεγάλο μέρος του έργου του χρησιμοποιεί και μεταπλάθει εικονογραφικά θέματα, σύμβολα και ιδέες που συνδέονται με τον Χριστιανισμό και τη βυζαντινή τέχνη. Στην έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου ο Ολύμπιος παρουσιάζει 45 δείγματα της δουλειάς του σε ένα είδος αναδρομικής έκθεσης, που αναδεικνύει την επίδραση που ασκεί ο βυζαντινός κόσμος στο έργο του.

H Αποκαθήλωση, η Φιλοξενία του Αβραάμ, το μανδήλιο της Βερονίκης, η Φυγή στην Αίγυπτο, η εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Ιχθύς, η Παναγία της Ομορφιάς στα Λεύκαρα της Κύπρου, όλα τα χριστιανικά μοτίβα που δανείζεται ο καλλιτέχνης μεταπλάθονται σε προσωπικές αφηγήσεις

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στις 20:00. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

To 1953 γεννήθηκε στη Λεμεσό. Από το 1973-1976  Σπούδασε στην Αθήνα, γραφικές τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη και 2 χρόνια μετά συνεχίζει τις σπουδές του μέχρι το 1984 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα ζωγραφική, αγιογραφία, φρέσκο και ψηφιδωτό. Από το 1984 ταξιδεύει στο εξωτερικό για να σπουδάσει μέχρι και το 1986 ζωγραφική και γλυπτική στη Ελεύθερη Ακαδημία Καλών Τεχνών της Χάγης

Το καλοκαίρι του 1985 επισκέφθηκε το IJmuider Kring , μια κοινότητα καλλιτεχνών στο IJmuiden, ένα χωριό λίγο έξω από το Amsterdam. Η επαφή του με την ομάδα αυτή και ειδικά τον ζωγράφο Lei Moulin ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία της δουλειάς του.

Το 1996 άρχισε να δουλεύει την σειρά των έργων της Υπόσχεσης, με αφορμή τα γεγονότα της Δερύνειας στην Κύπρο την ίδια χρονιά και τον τραγικό θάνατο του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Η Υπόσχεση τελείωσε το 2000 και στά επόμενα τρία χρόνια εκτέθηκε σε έξι πόλεις σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, Πορτογαλία Ολλανδία, Ελλάδα και Μεξικό. Η σειρά αυτή ξεφεύγει από τις τοπικές της διαστάσεις και καταλήγει να αποτυπώνει την οικουμενική διάσταση της ανθρώπινης αγωνίας. Η Υπόσχεση δεν παρουσιάστηκε μέχρι τώρα στην Κύπρο.

Το 1997 συμμετείχε στην 47η Μπιενάλε της Βενετίας εκπροσωπόντας την Κύπρο με τον κύκλο δουλειάς «Φιλοξενία».

Η προβληματική του Ολύμπιου κινείται γύρω από πτυχές του Κυπριακού πολιτισμού όπως διαμορφώθηκαν μέσα από την βυζαντινή παράδοση και το μεσογειακό κλίμα. Εκθέτει συστηματικά την δουλειά του στην Κύπρο, Ελλάδα και Ολλανδία. Η δουλειά του βρίσκεται σε μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Πηγές
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
Lefterisolympios.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s