.

Da Nang 1965, μια «διαφορετική» απόβαση

Του Θωμά Σίμου (Έφεδρου Πεζοναύτη / Ιστορικού)
Στις 08:15 το πρωί της 8ης Μαρτίου 1965 οι άνδρες του πρώτου κύματος Αμερικάνων πεζοναυτών κατά την αποβίβασή τους στην  στην παραλία Da Nang του Βιετνάμ θα αντικρύσουν ένα παράξενο θέαμα

.

8 Μαρτίου 1965. 3500 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται μέσα σε κακές καιρικές συνθήκες στην Κόκκινη ακτή (China Beach) στην παραλία Da Nang του Βιετνάμ με σκοπό τους  την προστασία της παρακείμενης αεροπορικής βάσης ,(Historyplace.com). Είχαν επιβιβαστεί τις προηγούμενες ημέρες στα πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού USS Henrico , Union και Vancouver και αποτελούσαν  το 9ο Εκστρατευτικό Σώμα με διοικητή το Στρατηγό Frederick J. Karch,(History Channel).

Landing3

Ο Στρατηγός Frederick J. Karch

Οι πρώτοι πεζοναύτες που πάτησαν στην ακτή ήταν η αποβατική ομάδα 3/9 στις 08:15 το πρωί. ‘Την εκκαθάριση της ακτής είχαν αναλάβει βατραχάνθρωποι της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών  που φρόντισαν για καταστροφή κωλυμάτων που θα εμπόδιζαν τα αποβατικά κύματα’ (Fold3.com). Ο βασικός εξοπλισμός των πεζοναυτών ήταν το τυφέκιο Μ14 και για την προστασία τους αποβιβάστηκαν στην ακτή και άρματα ‘ Μ-48 Α3 Patton , με διοικητή τον υπολοχαγό Φρανκ Κλέημπο καθώς και MSO A1 Ontos , M-67 A2 και βαρέα οχήματα περισυλλογής M-S1’ (PANZER,2002). Αν και οι κύκλοι του Πεντάγωνου είχαν αντιδράσεις   για την παρουσία αρμάτων (πίστευαν ότι το ορεινό έδαφος της περιοχής με την πυκνή βλάστηση ήταν ακατάλληλο για άρματα) , η απάντηση των πεζοναυτών ήταν ότι « όταν κάνουν επιχειρήσεις παίρνουν μαζί όλο τους το υλικό».

Landing1

Το πρώτο αποβατικό κύμα

Οι άνδρες του πρώτου κύματος κατά την έξοδό τους από τα σκάφη και την αποβίβασή τους στην ακτή αντίκρυσαν  ένα παράξενο θέαμα: Ο εχθρός δεν υπήρχε πουθενά. ‘Τους συνάντησαν Νοτιοβιετναμέζοι αξιωματικοί, κοπέλες με γιρλάντες με λουλούδια καθώς και τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες με μία επιγραφή που έγραφε «Καλώς ήρθατε, γενναίοι πεζοναύτες»’ (History channel).  Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν φωτογράφοι και δημοσιογράφοι στην περιοχή για να απαθανατίσουν τις ιστορικές στιγμές.  Ο διοικητής μάλιστα των πεζοναυτών στρατηγός Καρτς  όταν ρωτήθηκε αργότερα για κάποιες φωτογραφίες του στις οποίες  παρουσιαζόταν σκυθρωπός , απάντησε ότι δε χαμογελούσε  «γιατί σε περίπτωση που κάποιος στρατιώτης έχανε τη ζωή του οι γονείς του σίγουρα δεν θα ήθελαν να δουν το διοικητή του να χαμογελά και να βγάζει φωτογραφίες με λουλούδια περασμένα στο λαιμό του». Σχετική ήταν και η αντίδραση του Ανώτατου Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στρατηγού Γουέστμορλαντ καθώς και δεν επιθυμούσε η απόβαση αυτή να γίνει θέαμα και να προκαλέσει σχόλια και αντιδράσεις

Landing4

Όμορφες Βιετναμέζες περίμεναν το πρώτο κύμα

Η απόβαση αυτή στη Da Nang ήταν στην ουσία και η πρώτη ενέργεια στο έδαφος της δημοκρατίας  του Βιετνάμ (RVN) μάχιμου σχηματισμού πεζοναυτών. Ο αντικειμενικός σκοπός, η προστασία του κοντινού αεροδρομίου επιτεύχθηκε  χωρίς απώλειες .Το λουτρό αίματος όμως  που περίμενε τις Αμερικανικές Δυνάμεις ήταν κάτι που δεν μπορούσαν να συλλάβουν τα μυαλά των ηγετών, πολιτικών και στρατιωτικών.

Την 1η Απριλίου 1965 ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόνσον έδωσε εντολή να εμπλακούν οι πεζοναύτες σε μάχες με τους Βιετκόγκ και τις Β.Βιετναμέζικες δυνάμεις…..

Φωτογραφίες κειμένου
1.www.tresites.com
2.www.americafrom1865.blogspot.com
3. Εγκυκλοπαίδεια, NAM “Η Εμπειρία του Βιετνάμ»  

Παραπομπές

Άρθρα σε περιοδικά
Περιοδικό PANZER ,τεύχος 4,Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2002 [26 Νοεμβρίου 2012]

Ιστοσελίδες στο διαδίκτυο
www.ehistory.osu.edu,  The 9th M.E.B.in Vietnam [26 Νοεμβρίου 2012]
History Channel, (www.history.com,  This day in history,Us marines land at Da Nang [26 Νοεμβρίου 2012])
www.historyplace.com, United States in Vietnam [26 Νοεμβρίου 2012]
www.fold3.com/image/#86036836 [26 Νοεμβρίου 2012]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s