.

Ημερίδα Ναυτικής Ιστορίας -29.03.2013- (Photos & Video)

smallΜια ακόμα εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Εφέδρων Πεζοναυτών ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η εκδήλωση, αφιέρωμα στην Ελληνική Ναυτική Ιστορία η οποία φιλοξενήθηκε σε χώρο του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου, Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013.

Για περίπου τρεις ώρες, τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις, με θέματα που αφορούν την αρχαία, αλλά και την νεότερη Ελληνική Ναυτική Ιστορία.

Διαβάστε παρακάτω, την περιγραφή  της εκδήλωσης μαζί με τις φωτογραφίες και το βίντεο των ομιλητών για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν απο κοντά.

Φωτογραφίες

Μερικές απο τις φωτογραφίες του Δημήτρη Καπνόριζα απο την εκδήλωση του Συλλόγου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Περιγραφή της Εκδήλωσης

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο καλωσόρισμα του Διευθυντή του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου, Θωρηκτό “Γ. Αβέρωφ” Πλοιάρχου Α. Μπομπού.

01_ready

Στη συνέχεια ο Διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος για το Λιμάνι της Ζέας, Δρ. Bjørn Lovén, στα πλαίσια της παρουσίασης του με θέμα τις αρχαίες ναυτικές εγκαταστάσεις στον Πειραιά  έκανε μια συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της υπέργειας και υποθαλάσσιας αρχαιολογικής έρευνας στα αρχαία λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας στον Πειραιά  η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα. 

2_Ready

Η επόμενη παρουσίαση ήταν αφιερωμένη στο Δρόμωνα, το πλοίο «θρύλο» των βυζαντινών χρόνων. Ο Αρχαιολόγος Γιάννης Νάκας, μας ανέλυσε τις μεθόδους κατασκευής του, τη χρήση του αλλά και την εξαφάνιση του, καθώς και την αντικατάσταση του από άλλες μορφές πλοίων.           

3_Ready

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με ένα μικρό βίντεο «εις μνήμην» του Αντισυνταγματάρχη Άγγελου Αβραμίδη το οποίο και προλόγισε ένας εκ των ανθρώπων που υπήρξαν κάτω από τις διαταγές του, ο κος Νίκος Σεβαστός.

4_Ready

Το βίντεο, εις μνήμην Αντισυνταγματάρχη Άγγελου Αβραμίδη

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης άνοιξε ο Δρ. Ζήσης Φωτάκης, λέκτορας Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ο κύριος  Φωτάκης έκανε μια συνοπτική, αλλά περιεκτικότατη περιγραφή και ανάλυση στα Ελληνικά πλοία την περίοδο του Ιμπεριαλισμού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία και τη δράση του Θ/Κ Αβέρωφ που μας φιλοξενούσε.

5_Ready

Στη συνέχεια ο Διευθυντής, της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, Πλοίαρχος, Σπ. Μιμίκος, παρουσίασε το ρόλο και τη σημασία της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού στη σύγχρονη εποχή δίνοντας έμφαση στην σημασία της χρήσης της τεχνολογίας στην διαφύλαξη της ιστορίας είτε με τη διαδικασία της ψηφιοποίησης των αρχείων του Πολεμικού Ναυτικού είτε μέσω της βιντεοσκόπησης προσωπικών συνεντεύξεων, στα πλαίσια της καταγραφής της νεότερης ιστορίας.

6_Ready

Η βραδιά έκλεισε με ένα μικρό βίντεο, παρουσίαση ναυαγίων στις ελληνικές θάλασσες αποτέλεσμα της δουλειάς του ερευνητή Νίκου Βασιλάτου και της υποβρύχιας φωτογράφου Ελένης Τσοπουροπούλου.

2

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εκπροσώπησε ο  Διοικητής Αμφίβιων Δυνάμεων, Αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Τσοβός ΠΝ, ενώ το Γενικό Επιτελείο Στρατού , ο  Ταγματάρχης (ΠΖ) Αρ. Τσουκαλάς.

Ευχαριστίες

Το ΔΣ του Συλλόγου θα ήθελε να ευχαριστήσει:

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού που ενέκρινε την  παραχώρηση του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Θωρηκτό “Γ. Αβέρωφ” για τη διεξαγωγή της ημερίδας μας.

Τον Διευθυντή του πλωτού μουσείου, Πλοίαρχο Α. Μπομπό  τα στελέχη και τους ναύτες, για τη φιλοξενία και την ουσιαστική βοήθεια τους στην επιτυχημένη διεξαγωγή της ημερίδας.

Τους επίτιμους καλεσμένους μας,  κους  Μαζαράκη-Αινιάν (Αντιναύαρχο ΠΝ ε.α. Επίτιμο Αρχηγό Στόλου),Αθανάσιο Παναγόπουλο (Αντιναύαρχο ΠΝ ε.α.), Δρακωνάκη Ιωάννη (Αντιστράτηγο ε.α.),Μωράκη Κωνσταντίνο (Αντιναύαρχο ΛΣ ε.α.).

Το φίλο του Συλλόγου Δημήτρη Καπνόριζα, που κάλυψε φωτογραφικά την εκδήλωση καθώς και τους φίλους εικονολήπτες για την κάλυψη της εκδήλωσης.  

Τους ομιλητές της εκδήλωσης καθώς και τα μέλη και φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.   

Το ΔΣ του Συλλόγου
01.04.2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s