.

Εκδήλωση “Διεθνής Ασφάλεια- Τρέχουσες Εξελίξεις” (Photos & Videos))

IMG_4858_smallΣε μία κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη,  η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Εφέδρων Πεζοναυτών και το New York College με θέμα, “Διεθνής Ασφάλεια- Τρέχουσες Εξελίξεις”. Ομιλητές ήταν ο επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Χρίστος Μανωλάς και ο Διεθνολόγος Στρατηγικός Αναλυτής Δρ. Αθανάσιος Δρούγος. Την συζήτηση συντόνιζε ο Διευθυντής Ειδήσεων από τον «Παραπολιτικά 90,1 FM»  Λάμπρος Καλλαρύτης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό του κυρίου Ηλία Φούτση, προέδρου του Κολεγίου.

IoFyk6

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κύριος Δρούγος.  Αρχικά, έκανε μια εκτίμηση της σημερινής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή εστιάζοντας σε σημεία κρίσεων όπως η Ουκρανία η Τουρκία καθώς και η Μέση Ανατολή και η Λιβύη.

IoFyk9

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΝΑΤΟ στηλίτευσε την έλλειψη ύπαρξης «οράματος» και στόχου στο σημερινό περιβάλλον και εστίασε σε διάφορα προβλήματα που ταλανίζουν τη Συμμαχία όπως για παράδειγμα η μη εκπλήρωση της συνεισφοράς του 3% του ΑΕΠ από την πλειονότητα των μελών της και η ανούσια εμπλοκή της σε επιχειρήσεις που ξεφεύγουν από τον σκοπό δημιουργίας και ύπαρξης της.

IMG_4868

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Φράγκος Φραγκούλης, ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς και ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Ανδρέας Ηλιόπουλος

Σχετικά με τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στο Βέλγιο, παρουσίασε στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας των Βέλγων και Ολλανδών Τζιχαντιστών και εκτίμησε πως, πολύ σύντομα,  θα υπάρχουν περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Ρωσία και την Τουρκία.

Η παρουσίαση του κου Δρούγου

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Στρατηγός Μανωλάς ο οποίος, αρχικά, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις, στη Συρία ξεκινώντας με μια σύντομη παρουσίαση στα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της και ένα σύντομο ιστορικό  των δραματικών γεγονότων (Ιανουάριος 2011-Μάρτιος 2016).

IMG_4857

Ο Διοικητής του 575 Τάγματος Πεζοναυτών Ανχης Γ. Νιβέρογλου

Συμπερασματικά ανέφερε ότι μετά από 5 έτη ενός πολέμου που ξεκίνησε ως σεχταριστικός,  εξελίχτηκε σε εμφύλιο και από το 2014 και μετά, σε proxy war (πόλεμο Δι, αντιπροσώπων) υποστηριζόμενων των αντιμαχόμενων πλευρών από τις δύο υπερδυνάμεις, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα συνέχισης του πολέμου επί μακρόν αν δεν υπάρξει συμφωνία στη Γενεύη

IoFyk3

Ο ομιλητής της εκδήλωσης, Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός Χρ. Μανωλάς

Η Ρωσική συμμετοχή στο πλευρό του Ασσαντ επέφερε αλλαγές στο πεδίο υπέρ των δυνάμεών του και το μέλλον του θα είναι το σημαντικότερο σημείο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων. Σημαντικό ρόλο δε, στην όποια συμφωνία θα παίξει το πολιτικό μέλλον του Ασσαντ, το εδαφικό της χώρας και το Κουρδικό.

 

10347233_10209070280011198_8102259820124591451_n

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Υπεύθυνος Recruitment & PR του New York College, Δρ. Ιωάννης Φίκας, ο πρώην ΥΦΕΦΑ κος Αθ. Δαβάκης και ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Γκίνης

Για το μεταναστευτικό η εκτίμηση ήταν ότι οι προσφυγικές ροές αναμένεται να αυξηθούν με την επανέναρξη των επιχειρήσεων. Εστίασε δε, στην αποσταθεροποιητική στάση της Τουρκίας, αλλά και στην έλλειψη πολιτικής, τόσο από πλευράς της Χώρας μας για τις προσφυγικές ροές, όσο και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τήρηση των συμφωνηθέντων και εισηγήθηκε για λόγους εθνικής ασφαλείας και συμφερόντων την λήψη συγκεκριμένων μέτρων όπως κλείσιμο των συνόρων μας γι αποφυγή επιδείνωσης της ήδη βεβαρημένης κατάστασης ,την ύπαρξη κλειστού τύπου σημείων φιλοξενίας ,την απέλαση των παράνομων μεταναστών κλπ.

12919740_1715941551997098_4635372581558662681_n

Αναφορικά στα οφέλη ή τις ζημίες από τη δραστηριότητα των πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, διαπίστωσε αρκετές αδυναμίες χειρισμού, (ανέφερε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, την αδυναμία των πολεμικών πλοίων που περιπολούν  να αναγνωρίσουν διερχόμενη  φουσκωτή λέμβο με αέρα  2 μόλις 2 μποφόρ,  κάτι πολύ σύνηθες στο Αιγαίο). Σε κάθε περίπτωση η αποστολή του ΝΑΤΟ δεν είναι στρατιωτική αλλά χαρακτηρίζεται ως δραστηριότητα της SNMG2 και θα κριθεί σε βάθος χρόνου ενώ οι ροές των προσφύγων είναι κατευθυνόμενες από την Τουρκία και γι αυτό δεν αναμένει προσφυγικές ροές στην Ρόδο και την Μεγίστη (Καστελλόριζο)

12933022_10209069978443659_7959473806614417653_n

Παράλληλα, εκτίμησε πως ως χώρα η Ελλάδα οδεύει να χαρακτηριστεί ως εύθραυστο κράτος (Fragile State) με  βάση τα κριτήρια της  Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank). Ένα κράτος το οποίο αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες του από τα Σοκ που προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες. Συνέχισε δε, με το να τονίσει ότι ο επόμενος σταθμός θα ήταν να χαρακτηριστεί η Χώρα ως ένα αποτυχημένο κράτος (Failed State).

Τέλος προχώρησε σε προτάσεις σχετικά με το τί θα πρέπει να γίνει ώστε να αποφευχθεί ένας τέτοιος κίνδυνος όπως κλείσιμο συνόρων, επίκληση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, απεμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων αμέσως μετά την αντιμετώπιση των πρώτων σταδίων της κρίσης και διαχείριση από πολιτικές δομές,  και άλλες κινήσεις διεθνοποίησης  του προσφυγικού πάντα με γνώμονα την Εθνική Ασφάλεια. Εξέφρασε δε την απορία, του γιατί να μην κριθεί σκόπιμη η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος  αποδοχής των χειρισμών σχετικά με τους πρόσφυγες από τον Ελληνικό Λαό;

Η παρουσίαση του Στρατηγού Μανωλά

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παραβρισκόμενων και των ομιλητών.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της επικείμενης συνεργασίας  του Συλλόγου Ελλήνων Εφέδρων Πεζοναυτών και του New York College σε θέματα ενημέρωση αλλά και ανθρωπιστικού τύπου δράσεων. Μια συνεργασία που κατατάσσει το Κολέγιο ως ένα εκ των στρατηγικών συνεργατών του Συλλόγου.

11557_10209070291171477_6847001736299563242_n

Η συντονιστική ομάδα που δούλεψε όλον αυτόν τον καιρό για τη δημιοιυργία αυτής της εκδήλωσης (Από αριστερά προς τα δεξια: ο Αντιστράτηγος ε.α. Ι. Δρακωνάκης οι κ.κ.  Κωνσταντακέλης και Νάζος, μέλη του Συλλόγου και ο Δρ. Φίκας Υπεύθυνος Δημοσιων Σχέσεων του Κολεγίου

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους δύο εξέχοντες ομιλητές. Τον Επίτιμο Α/ΓΕΣ Στρατηγό Χρ. Μανωλά, τον Διεθνολόγο Στρατηγικό Αναλυτή Δρ, Δρούγο, καθώς και τον συντονιστή κύριο Καλλαρύτη που αποδέχτηκαν την πρόσκληση μας.
Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε,
Τους τρεις Επίτιμους Αρχηγούς ΓΕΣ που μας τίμησαν με την παρουσία τους (Στρατηγούς Φρ. Φράγκο, Κων. Ζιαζιά και Κων. Γκίνη)
Τον πρώην ΥΦΕΘΑ κο Αθ. Δαβάκη ο οποίος μας έκανε την τιμή να παραβρεθεί.
Τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ και πολύ καλό φίλο του Αντιστράτηγο Ανδρ. Ηλιόπουλο
Τον Διοικητή του 575 Τάγματος Πεζοναυτών Ανχη Γ. Νιβέρογλου, και όλων των στελεχών του Τάγματος που τίμησαν.

Όλα τα ε.ε. και ε.α. στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ήλθαν στην εκδήλωση.
Τους εκπροσώπους Συλλόγων Εφέδρων, (ΠΕΝΕΦΥΟ, Σωματείο ΚΕΕΔ), oλα τα μέλη και τους φιλους του Συλλόγου μας που ήλθαν στην εκδήλωση (ιδιαίτερα εκείνα τα μέλη που ταξίδεψαν αυθημερών για να είναι κοντά μας από Πελοπόννησο και Εύβοια).
Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να δώσουμε στην κ. Ασημακοπούλου για το Catering καθώς και στους κ.κ. Ν. Παυλίδη (μέλος του Συλλόγου), Π. Δημητρίου (Συντονιστή Ασφάλειας), Π. Ζημβρακάκακη, Μ. Εμμανουηλίδη, Γ. Κύρκο, Γ Βασιλαντωνάκη, Ανδρ. Κατσηλιέρη που φρόντισαν για την ασφάλεια στη διεξαγωγή της εκδήλωσης μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιo

banner

One response

  1. Τα θερμά μας συγχαρητήρια.
    Δ.Σ Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο

    5 Απριλίου, 2016 στο 20:59

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s